• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Size En Yakın Geleneksel Tıp Merkezini Bulmak İçin
Forum Sayfamızı Ziyaret Ediniz veya Buraya Tıklayınız
  
 
REKLAM

deneme reklam

Hacamatta Altın Gün

HACAMATTA ALTIN GÜN

   Daha çok hacamat yapanlar arasında kullanılan “hacamatta altın gün “ tabiri ile hicri ayın 17 sinin Salı gününe denk geldiği tarih kastedilmektedir. Tüm konularda ve özellikle dini ve tıbbi konularda duyarak öğrenilen her şeyi sonuna kadar araştırma ve delilleri ile ikna olduktan  sonra kabul etme usulünü benimsediğimiz için bu konuda da kısa bir araştırma yaptık.

   Hadis konusunda uzman olmadığımız için işin uzmanı hoca efendilerden eksiklerimiz olursa  desteklerini bekleriz.

“ Ayın on yedisinde Salı günü hacamat olmak, bütün senenin hastalığına karşı şifadır” [1]

   Burada yazıldığı gibi veya bu anlamı ifade eden ve hadis olduğu düşünülen rivayetler esas alınarak “altın gün” tabir edilen Hicri ayın 17'si  Salı gününe denk geldiğinde  hacamat yapılması tavsiye edilmektedir.

   İlk olarak, farz edelim ki bahsi geçen hadis zayıf veya uydurma olsa dahi ;” 6999 - Hz. Enes (r.a.) anlatıyor: "Resül-i Ekrem Aleyhissalatu Vesselâm buyurdular ki: "Kim hacamat olmak isterse, ayın 17 veya 19 veya 21'ini arasın. Sakın, kan fazlalaşmak suretiyle birinize galebe çalıp onu öldürmesin."[2] Pek çok kaynakla gelen bu Hadis-i şerifle zaten hacamat tavsiye edilmekte olup öncelikle hicri 17 Salı gününde hacamat yaptırmanın hiçbir sakıncalı tarafı bulunmamakla beraber sünnet olduğu görülmektedir.

   Asıl konumuz olan hadise gelince; aşağıda kaynağını verdiğim Cami_üs Sagir’in Tıp kitabı bölümünde bu hadisin dipnotunda rivayet olarak hadisin sağlam olmadığı hatta bir kaynakta uydurma hadis olarak geçtiği belirtilmektedir.

Bununla beraber : Sahi-i Buhari[3], Sahi-i Müslüm[4] ve El-Metalib Ul-Aliye [5] isimli kaynaklarda yaptığım incelemede bu hadisin mevcut olmadığını gördüm.

   Caferiye mezhebi kaynakları esas alınarak Zeynel DEMİR tarafından yazılan “Ehl-i Beyt İnancında Hacamat” adlı kitabın 2. Baskısının 52. Sayfasında “kim ayın on yedisi, on dokuzu, yirmi birine rastlayan Salı günü hacamat yaparsa o yılın hastalıklarından ve dertlerinden korunmuş olur” hadis olarak geçmiş ve kaynak olarak “Mekarimu’l Ahlak” adlı eser gösterilmiştir. Bu rivayete bakıldığında Salı günü sadece hicri ayın on yedisi değil on dokuzu, yirmi birine de rastlasa hacamat özellikle tavsiye edilmektedir.

   Yine aynı kitabın 72. Sayfasında “kim ayın  on yedisine rastlayan Salı günü hacamat olursa bir yıllık –hastalığın- ağrısını çıkarır.” Şeklinde rivayet edilmiş ve kaynak olarak Kenz’l-Umman Cilt:2 Sahf: 17 gösterilmiştir.

   Netice olarak çok eskiden bu tarafa hacamatın var olduğu ve rivayetlerin usul ve şekillerinde farklılıklar da olsa, Peygamberimizin (A.V.S.) bizzat kendisinin hacamat yaptırdığı ve tavsiye de ettiği açıkça anlaşılmaktadır.

   Netice olarak; gün takip etmeden istenildiği ve ihtiyaç duyulduğu her zaman yapılabileceğini savunanlar olmakla beraber pek çok kaynakta  hicri ayın 17,19 ve 21 i günleri ile Perşembe gününün hacamat yaptırmak için tavsiye edildiği görülmektedir. Ayrıca hicri ayın 17,19 ve 21 i tarihi Salı gününe denk geliyorsa bir fırsat olarak görülmeli imkan varsa hacamat olunmalı.
2022 yılında altın gün tabir edilen 13 Eylül Salı günü (17 Safer 1444) tarihine denk gelmekte olup 2022 de altın gün olarak başka gün bulunmamaktadır. 


Bayram AYDIN

Sağlık Memuru

 

 

 



[1] Cami_üs Sagir Yazar: Celalaettin-i Suyuti Tercüme:Hüseyin Yıldız Ocak Yayınları 2013 Cilt: 3 Sahife: 246

[2] Kütüb-ü Sitte Tıp bölümü.

[3] Fethu’l-Bari (Sahi-i Buhari Şerhi) Yazar: İbn Hacer El Askalani Polen yayınları 2007

[4] Sahi-i Müslüm Şerhi el-Minhac Yazar:İmam Muhyiddin En-Nevevi Hazırlayan: Said Öztürk Polen yayınları 2014

[5] El-Metalib Ul-Aliye Fi … Yazar: İbn Hacer El Askalani Çeviri: Adem Yerinde Ocak Yayınları

  
13421 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın